Od davnina ljudi su znali za hranljiva svojstva suve šljive. Koristili su je kao hranu, poslasticu, ali i kao lek.

Suve šljive sadrže nerastvorljiva i rastvorljiva vllakna (pektin), koji utiče na smanjenje holestetrola i šecera u krvi;  važne vitamine i minerale koji pozitivno utiču na zdravlje čoveka, kao što su kalijum, vitamin A, magnezijum i gvožđe.

Suve šljive su i snažan antioksidans i pomažu u neutralisanju poremećaja kiseonika u organizmu, pa imaju važnu ulogu u usporavanju procesa starenja.

Zato suve šljive nisu samo hrana i ukusna poslastica, one su i pravi izbor za zdrav život.

Suve šljive u odnosu na sveže voće po svojoj hranljivosti vitaminima i mineralima zauzmuju veoma važno mesto u zdravoj ishrani.

Istražite tabelu da biste videli sa koliko mnogo hranljivih sastojaka, moćna suva šljiva može doprineti zdravoj ishrani čak i onda kad je koristite samo kao užinu.
 

  Antioksidant Biljan vlakna Kalijum Magnezijum Kalcijum Vitamin B6
Suve šljive 2428 2.00gr 207mg 12mg 12mg 0.058mg
Kajsije 380 0.60gr 73mg 3mg 4mg 0.015mg
Jabuke 734 0.70gr 30mg 1mg 2mg 0.012mg
Banana 249 0.70gr 101mg 8mg 1mg 0.104mg
Borovnice 1760 0.70gr 22mg 2mg 2mg 0mg
Dinje 88 0.30gr 76mg 3mg 3mg 0.020mg
Mango 284 0.50gr 44mg 3mg 3mg 0.038mg
Narandže 513 0.70gr 48mg 2mg 12mg 0.014mg
Kruške 541 0.90gr 34mg 2mg 3mg 0.008mg
Breskve 556 0.40gr 54mg 3mg 2mg 0.007mg
Ananas 224 0.40gr 33mg 3mg 4mg 0.031mg

 

Osnovne hranljive materije za zdravu ishranu koje sadrži suva šljiva:
 
Antioksidant Ao
Antioksidanti pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija prouzrokovani raznim uticajima slobodnih radikala i oksidacije i veruje se da utiču na imuni sistem.Na ovaj način antioksidanti mogu sprečiti razvoj nekih bolesti kao što su rak ili srčana oboljenja.
 
Kalijum K19
Kalijum je mineral koji se nalazi u svakoj ljudskoj ćeliji.On pomaže pri regulaciji tečnosti i ravnoteže minerala i time pomaže organizmu u regulaciji krvnog pritiska isto tako kao što učestvuje u prenosu nervnih impulsa i neophodan je u mišićnim kontrakcijama.
 

Biljna vlakna Vlakna imaju izuzetno veliku i važnu digestivnu ulogu isto tako kao što pomažu u regulaciji telesne težine i nivou šećera u krvi, naročito su bitna kod dijabetičara. Pored toga vlakna mogu uticati na smanjenje rizika od srčanih oboljenja i određenih crevnih oboljenja.


 

Vitamin A
Vitamin A je jako bitan za vid i kosti. Vitamin A ima ključnu ulogu u deobi ćelija, pa prema tome značajno utiče i na reprodukciju.Takodje ima i antioksidativnu ulogu.
 
Magnezijum Mg
Magnezijum, mineral koji je sastavni deo naših kostiju, ima ključnu ulogu u radu na hiljade enzima koji regulišu razne funkcije u ljudskom organizmu.Magnezijum pomaže takodje i u održavanju ćelija u nervima i mišićima i on signalizira mišićima da kontraktuju ili da se opuštaju.
 
Kalcijum Ca
Kalcijum je poznat po svojoj ulozi u razvijanju kostiju isto tako kao što pomaže da kosti ostanu čvrste. Ovaj mineral pomaže takodje mišićima u njihovim kontrakcijama kao nervima da pravilno funkcionišu.

Gvožđe Fe
Iako gvožđe ima mnogo bioloških funkcija, njegova najvažnija uloga jeste da prenosi kiseonik u hemoglobin crvenih krvnih zrnca.Hemoglobin nosi kiseonik ljudskim ćelijama kojima koristi za proizvodnju energije.
 
Vitamin B6
Vitamin B6 pomaže organizmu da proizvodi odredjene aminokiseline koje postaju sastavni deo telesnih ćelija. Takođe vitamin B6 pomaže u pretvaranju triptofana, jedne esencijalne aminokiseline, u niacin i seratonin. Pored toga vitamin B6 pomaže u pravljenju insulina, hemoglobina i antitela.

NOVOSTI

Najnovija dešavanja i aktuelnosti

Uskoro - novo pakovanje

Uskoro - novo pakovanje

Čokoladirana šljiva uskoro u novom pakovanju. Moderno i dopadljivo!

Pročitaj više
Fantastična petorka iz Brisela! Svetski kuvari nagradili srpske proizvode

Fantastična petorka iz Brisela! Svetski kuvari nagradili srpske proizvode

Svetski kuvari nagradili srpske proizvode Brisel, 26. jun 2019. godine – Pet srpskih kompanijaprimilo je prestižnu nagradu za prvoklasan ukus svojih proizvoda„Superior Taste Award“ i imalo priliku da nauči više o promotivnim i poslovnim mogućnostima koje ova nagrada donosi: Agranela za suve šljive, Real Red Raspberry za namaz od malina, Ecovital za hladno ceđeno ulje od semena bundeve, Happy Honey za sirovi med sa liofilizovanom šljivom i Strela za cepkani ajvar.Stotine proizvođača hrane i pića iz celog sveta, kuvari, somelijeri, predstavnici maloprodajnih lanaca i medija, prisustvovali su svečanoj ceremoniji dodele nagrada u Briselu. Učešće u ovom takmičenju podržao je USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu. „Ovo je veliki uspeh za srpske proizvođače.Nagrada za prvoklasan ukus izdvaja ove proizvode koje su 100 vodećih svetskih i Mišelinovih kuvara probali i nagradili. Na taj način potrošač kupuje sa poverenjem ove proizvode i zna da dobija vrhunski kvalitet za utrošen novac“, izjavio je Alan Kokson, član žirija i domaćin ovogodišnje ceremonije Međunarodnog instituta za ukus. Istog dana, povodom dodele nagrada srpskim premijum proizvodima održan je prijem u Ambasadi Republike Srbije u Briselu, u saradnji sa Misijom Srbije pri Evropskoj uniji. Događaju su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, belgijske kompanije i uvoznici prehrambenih proizvoda. Marina Jovićević, ambasador Republike Srbije u Kraljevini Belgiji, otvorila je skup i obratila se prisutnima: „Nemamo često priliku da se okupimo na ovako lepom događaju za koji je glavni povod čulo ukusa“.Ona je istakla da će ova nagrada našim proizvođačima otvoriti vrata za buduću poslovnu saradnju između Srbije i Belgije, ali i drugih EU zemalja. “Nadam se da će se ovaj trend nastaviti i u narednim godinama, zajedno sa našim napretkom na evropskom putu i naporima da se prilagodimo evropskim standardima i sertifikatima.” Jasmina Debeljak Maljković, zamenica direktora USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, ukazala je na značaj promocije srpskih visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda na stranim tržištima, prevashodno na tržištu EU: “Ovaj događaj je upravo i način kako možemo da promovišemo srpsku visokokvalitetnu prehrambenu industriju. Danas smo sepridružili najboljim proizvodima iz sveta i pokazali da osim kvalitetne sirovinske baze voća i povrća, srpske kompanije imaju potencijala i kapacitete da naprave proizvode visoke vrednosti.“

Pročitaj više
Copyright © Agranela d.o.o. 2020. | All right reserved | Created by NormaReclamare